paleontica-logo

 

Literatuur

Literatuur is een vlag die vele ladingen dekt. Enerzijds kan het verwijzen naar algemene boeken en artikelen over fossielen, anderzijds kan het verwijzen naar de zgn. peer-reviewed wetenschappelijke publicaties. Tussen beide categorieën vind je nog de zgn. 'grijze literatuur', die zijn artikelen met een ernstig wetenschappelijk karakter die niet zijn gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift. Denk bijvoorbeeld aan de tijdschriften die worden uitgegeven door een geologische vereniging. Op deze pagina komen alle vormen aan bod.

Onder 'Wetenschappelijke literatuur' kan je uitleg vinden over peer-reviewed wetenschappelijke literatuur. In 'Populair-wetenschappelijke literatuur' wordt een overzicht gegeven van enkele toegankelijke basiswerken -voornamelijk boeken- die wij kunnen aanbevelen. Tot slot volgt een overzicht van literatuurlijsten per locatie. Deze bevat zowel wetenschappelijke als populair-wetenschappelijke literatuur. Als je Gewoon- of Seniorlid bent dan kun je zelf literatuur over specifieke vindplaatsen toevoegen. Log in, en ga naar de pagina Literatuur Melden

 

Wetenschappelijke literatuur

Wil je op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken is het vaak nodig om de meest recente wetenschappelijke literatuur te raadplegen. Dit vormt voor de amateur vaak een praktisch probleem, want deze literatuur is niet altijd even toegankelijk en doorgaans erg duur. Bovendien is de kennis -zelfs over één bepaalde soortengroep- verspreid over tal van artikels uit uiteenlopende wetenschappelijke tijdschiften. Een lidmaatschap van een wetenschappelijke bibliotheek kan soms een oplossing bieden, maar controleer eerst of de bibliotheek een abonnement om de tijdschriften heeft die jou interesseren. Vaak hebben natuurhistorische musea een abonnment op de meest relevante paleontologische en geologische vakbladen, en de mogelijkheid tot het nemen van kopies in hun bibliotheek. Er bestaan verschillende online databanken met zoekmachines waarmee je specifiek naar wetenschappelijke literatuur kan zoeken. Voor het gebruik van sommigen is een abonnement of associatie met een geabonneerde instelling vereist (vb. ISI Web of Knowledge), en deze zijn voor de leek niet vlot toegankelijk. Anderen (vb. ScienceDirect) laten wel zoekopdrachten in de databse toe. Zo kan je alvast van de meeste artikels in de database de samenvatting of abstract lezen. Veruit één van de meest toegankelijke en krachtige zoekmachines voor wetenschappelijke publicaties is Google Scholar.

Een doorgedreven commercialisering van wetenschappelijke literatuur door enkele uitgevers ligt aan de basis van de beperkte toegankelijkheid en hoge prijzen. Momenteel vindt een kentering plaats en wordt literatuur steeds vaker vrij verkrijgbaar gemaakt in zgn. open access journals.

 

Populair-wetenschappelijke literatuur

Verzamelen en Prepareren

  • Praktijkgids Fossielen van Anne Schulp, KNNV Uitgeverij, 160p., 16cm x 23cm, genaaid gebonden, full colour, ISBN: 90 5011 203 X
    Dit boekje is een absolute must voor de iets gevorderde verzamelaar. In het boekje wordt beschreven hoe je fossielen moet verzamelen en wat er allemaal bij komt kijken. Eerst wordt ingegaan op de voorbereidingen van het zoeken, en wat uitleg over de geologie. Prepareer en conservatiemethoden komen uitgebreid aan bod. Ook het gedeelte determineren kan natuurlijk niet ontbreken.
    Eindelijk eens een boekje die boven het niveau van de standaard 'fossielen gidsjes' uitkomt. Het is ook een brug tussen het wetenschappelijk verzamelen en verzamelen als amateur. Het boekje staat bovendien boordevol nuttige tips.
  • Handbuch des fossiliensammlers door Andreas E. Richter. ISBN 3-8298-1545-0
    Een super naslagwerk met alle basisinformatie die je nodig hebt. Elke fossielgroep wordt apart behandeld. Meer dan 1100 tekeningen en foto's. Het boek is enkel in het Duits verkrijgbaar.
  • Fossielen verzamelen, prepareren en tentoonstellen. Door Gerhard Lichter. Uitgave Thieme. ISBN: 90 03 97080 7.
    Een leuk boekwerk met veel informatie voor in het veld en thuis. Mooie en duidelijke foto's.
  • Fossielen verzamelen, basiskennis en technieken door R. Marquet. Publicatie van de Belgische Vereniging voor Paleontologie waarin een goed overzicht gegeven wordt van de basistechnieken.
  • Stenen zoeken, door H. Krul en uitgegeven door Thieme.
    een zwerftocht door Nederland met veel achtergrondinformatie.

Algemeen Geologie

  • Geologie in Telegramstijl, F.C. Kraaijenhagen, 1992, NGV (uitverkocht)
    Een ruggensteuntje voor de beginnende en gevorderde amateurs tav de betekenis en inhoud van geologische begrippen en namen.
  • Algemene Geologie, Wolters-Noordhoff uitgeverij ISBN 9001689760 
    Uitgebreid boek over geologie in het Nederlands
  • Sedimentary Environments, Processes, Facies and Stratigraphy, H.G.Reading, 1996 ISBN 0632036273
    Uitgebreid wetenschappelijk boek over sedimentologie.

Algemeen Paleontologie

  • Fossils: Key to the past, R.A. Fortey, 2002, Smithsonian books, ISBN 0565091638
  • Invertebrate Palaeontology and Evolution, E.N.K. Clarkson, 1998, Blackwell Science, ISBN 0632052384
  • Vertebrate Palaeontology, M. Benton, 1997, ISBN 0412738007
  • Vertebrate Paleontology and Evolution, R.L. Carroll, 1987, ISBN 0716718227
  • Fossielen: een beeld van de evolutie. George Gaylord Simpson, Wetenschappelijke bibliotheek Natuur & techniek Maastricht/Brussel.
  • Der Petrefaktensammler. Prof. Dr. E.Fraas, 1910, K.G.Lutz' Verlag - Stuttgart.
    Een heel goed oud boek in het Duits met 72 pagina's tekeningen en 139 tekstfiguren. Nog altijd een "must" als je hem kunt krijgen.

Recreatief determineren

  • Fossielen van Cyril Walker & D. Ward, ook verkrijgbaar het Frans: Les Fossiles. Algemeen boekje, maar wel duidelijk en overzichtelijk. Mooie foto's.
  • Geïllustreerde fossielen encyclopedie van Martin Ivanov et al, ISBN: 9036613426
    Goedkoop boekje met veel foto's.
  • Guia de campo de los fosiles de Espana y de Europa, van J. Gomez-Alba, ISBN: 84-282-0760-7, uitgeverij omega, Barcelona.
  • A Pictorial Guide to Fossils van Gerard R. CASE, ISBN 0-442-22651-9
    Een 516 pagina's dik boek met vele honderden duidelijke foto's.
  • Treatise of Invertebrate Paleontology
    De Treatises worden uitgegeven door Kansas-university. Voor elk Phylum invertebraten geven ze een uitgave uit waarin geprobeerd wordt alle beschreven genera te bespreken. Deze uitgave bestaat uit één of meerdere delen. In totaal zijn er dus tientallen delen beschikbaar. Helaas zijn ze niet van alle phyla even actueel...
  • De grote encyclopedie der fossielen, Rebo productions, 650 foto's, 310 pagina's. Tekst: Vojtech Turek, Jaroslav Marek en Josef Benes
    Leuk begin met mooie foto's, maar verwacht niet al je fossielen te kunnen determineren.
  • Kleine encyclopedie Fossielen, Uitgave Konemann. ISBN: 2-84416-034-4.
    Mooi naslagwerk van 430 pagina's met mooie duidelijke foto's en beschrijvingen. Veel informatie. De prijs is erg laag!
  • Fossielengids, Vertaald uit het Tsjechisch. Martin Kostak, Uitgeverij Trion Natuur, 2004. ISBN: 90.5210.541.3.
  • British Caenozoic Fossils, The natural history museum
  • British Mesozoic Fossils, The natural history museum, ISBN 1-898298-73-4
  • British Paleozoic Fossils, The natural history museum

Dinosauriërs Algemeen

  • Dinosaurussen en andere prehistorische dieren John Malam & Steve Parker, ISBN: 1-40541-315-8, 255p.
    Afbeeldingen van meer dan 250 dieren, kaders met informatie over bouw, gedrag, voedsel en leefomgeving, Overzichtelijke maataanduidingen in verhouding tot de mens.
  • De geïllustreerde encyclopedie van Dinosauriërs en prehistorische dieren Douglas Palmer Könemann, ISBN: 3-8290-6747-X
  • Discovering dinosaurs - evolution, extinction and the lessons of prehistory Mark Norell, Lowell Dingus & Eugene Gaffney, ISBN 978-0520225015
    Leerzame en goed deïllustreerde uiteenzetting aan de hand van vraag en antwoord. 

Haaientanden Algemeen

  • Fossil Shark Teeth Of The World - A Collectors Guide Joe Cöcke, Lamna Books, Torrance, California, ISBN: 0-9715381-3-1
  • Voor een uitputtende lijst met literatuur over haaientanden zie de literatuurlijst van Pieter de Schutter (Somniosus).

Ammonieten Algemeen

  • Ammoniten; Überlieferung, Formen, Entwicklung, Lebensweise, Systematik, Bestimmung. Ein Kapitel aus dem Entwicklungsprogramm des Lebens, Andreas E. Richter, Gondrom Verlag 1994
  • Ammonites Neale Monks and Philip Palmer, The Natural History Museum London, ISBN: 0-565-09169-7

Brachiopoden Algemeen

Trilobieten Algemeen

  • A pictorial guide to the orders of trilobites, dr. S.Gon III.
    (www.trilobites.info)
  • Treatise on invertebrate paleontology, part O Arthropoda, 1959, 1968 R.C. Moore.
    (moeilijk te verkrijgen)
  • Treatise on invertebrate paleontology (revised), part O Arthropoda, Trilobita I, 1997,2004 R.L.Kaesler.
    (moeilijk te verkrijgen)
  • Trilobites, 1975,1993, R.Levi-Setti.
  • Trilobite! Eyewitness to evolution, 2000, 2001, Prof.R.Fortey

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop