HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Announcements


Contribute knowledge and information to Fossiel.net!
How can I help?

Forum Sticky

Informative Posts

>> All informative posts

Newest Fossil from Fossil ID system

Geo Agenda

>> More Agenda items

GeorockhopLiteratuur & Onderzoek


Dinosaurus met zelfscherpende tanden - artikel uit DS 26/10


Hotep   26-10-2017 at 14:33

Hotep
Senior Member
Registered: 12-07-2010
Messages: 142

LINK

Een dinosaurus uit Frankrijk had wel heel rare tanden, zo blijkt uit de analyse van Belgische onderzoekers.

Pascal Godefroit, dinosaurusspecialist van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, beschrijft met een reeks Belgische en Franse collega’s een nieuwe dinosaurussoort: Matheronodon provincialis. Het tweede deel van diens naam verwijst naar de streek waarin hij ontdekt werd: de Provence. Velaux-La Bastide Neuve, om precies te zijn. Het dier leefde ergens tussen 84 en 72 miljoen jaar geleden, dus miljoenen jaren voor de dinosaurussen in een grote milieuramp aan hun eind kwamen.

Meest opvallend: de grote tanden (zo’n zes centimeter hoog), zo scherp als een beitel. Of als een steakmes, met een getande snede. Zelfscherpend, dat ook.

De onderzoekers vermoeden dat de tanden niet dienden om te snijden, maar om te scheuren. De tanden uit boven- en onderkaak moeten langs elkaar gegleden hebben zoals de bladen van een schaar. Daarmee kon de dino zich specialiseren in heel hard en taai voedsel, zeg maar houtige planten zoals sabalites en pandanites (uitgestorven palmbomen). De tanden waren zo breed dat hun eigenaar er slechts vier per kaak kon herbergen.

De dino behoort tot de groep van de iguanodons, de dinosaurussen waarvoor ons Instituut voor Natuurwetenschappen wereldberoemd is. De onderzoekers rapporteren in het vakblad Scientific Reports.

 
Wim   26-10-2017 at 14:51

Wim
Normal Member
Registered: 04-01-2017
Messages: 96

Fascinerende ontdekking! Op welke wijze zouden de tanden zelfscherpend zijn dan? Door het langs elkaar wrijven van de tanden?

 
Hotep   26-10-2017 at 15:39

Hotep
Senior Member
Registered: 12-07-2010
Messages: 142

quote:
Wim schreef:
Fascinerende ontdekking! Op welke wijze zouden de tanden zelfscherpend zijn dan? Door het langs elkaar wrijven van de tanden?


Volgens wat ik opmaak uit het artikel zouden de tanden zichzelf in vorm houden door continu tegen elkaar te wrijven bij het eten. Denk ik.

 
0