HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Announcements


Contribute knowledge and information to Fossiel.net!
How can I help?

Forum Sticky

Informative Posts

>> All informative posts

Newest Fossil from Fossil ID system

Geo Agenda

>> More Agenda items

GeorockhopFossielen Algemeen


Aveyron 2017 tripverslag


Page: 1 2

Elbert   01-09-2017 at 18:31

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403Hallo, na er in juli al twee weken geweest te zijn, ben ik wederom afgereisd naar de Tarn; om de zomer wat te lengen; (ik begrijp dat het hondeweer was in Nederland) en om nog wat toe te geven aan mijn verzamelwoede...
Nadat het gisteren hier ook regenachtig was, ben ik vandaag naar de Puech de Sueges gereden (foto) die zich op ca 5 minuten van La Cerisiers bevindt en waar het immer prettig zoeken is.
Zie ook Aveyron 2016.
Vandaag begonnen in de regengeul die zich in het Carixiaan (Charmoutiaan)heeft ingesneden, wat meteen wat losse vondsten opleverde; na regen is het altijd prettig vinden.(foto2).
Ben eerst gaan kijken op de plaats waar ik vorig jaar een recente instorting trof, die toen mooi materiaal opleverde en nog steeds waren er schone zaken aan te treffen;(foto 3en4).
Het uitzicht van deze stek is echt ongelofelijk mooi; (foto 5en6).
Na de puinkegel een goede lookover gegeven te hebben, ben ik doorgelopen naar "klavertje 4"; een kleine ontsluiting in dezelfde lagen van het Domeriaan die ik zo genoemd heb naar een zoektocht in 2015 toen dochter Charlotte en ik een moeizame zoektocht hadden gehad in een regengeul met veel modder en prikkelstruiken en zonder enig vermeldenswaardig resultaat.
Net nadat we de teleurstellende regengeul hadden gelaten voor wat `ie was, betraden we een weiland en na een tiental passen bukte Charlotte en riep: "een klavertje vier" en zowaar; ze had idd een klavertje vier gevonden en ik merkte nog op dat het nu niet anders kon dan dat we goede vondsten gingen doen.
Na een honderdtal meters kwamen we bij een kleine onsluiting waar we inderdaad de ene na de andere mooie vondst deden en een heel geslaagde zoekmiddag hadden na alle ontberingen van eerder.
Dus die klavertjes werken echt!
Deze keer verwachtte ik er echter niet veel van; Charlotte en ik zijn er in juli ook nog even geweest en hebben toen wederom goed gevonden.
Nu trof ik na enig zoeken een kiel van een Amaltheus en direct daaronder nog een;(foto 7)
Wordt vervolgd->

[Bewerkt door Elbert op 08-09-2017 om 18:06 NL]

____________________________
Elbert

 
Elbert   01-09-2017 at 18:54

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403-> vervolg:

na enig voorzichtig peuterwerk begon het er steeds beter uit te zien beide ammonieten waren compleet!(het phragmocone dan...)
En als je weet dat mijn veldmes zo`n 20 cm lang is, maakte deze dubbelvondst mijn middag al weer meer dan goed.
En na nog een Amaltheus margaritaus van dezelfde grootte en een mooie A. gloriosus ben ik op het gemakje teruggewandeld en raapte in de Toarciaan afzetting verderop ook nog een paar mooie exemplaren op van o.a. Harpoceras solonaciense, Catacoeloceras jordani en een enkele Osperlioceras.
Terug op de camping de rivier ingedoken en de barbelen nog maar weer es opgezocht.
Voor morgen is de weersverwachting wat minder; ik zie nog wel of ik dan het veld in ga...

groeten, Bert

[Bewerkt door Elbert op 02-09-2017 om 17:46 NL]

____________________________
Elbert

 
strandjutters   01-09-2017 at 19:56

strandjutters
Senior Member
Registered: 06-12-2010
Messages: 11108

Prachtig verslag Elbert,en wat een mooie streek en vondsten


GR Pascal

____________________________
strandjutters

 
Frederik   02-09-2017 at 09:23

Frederik
Moderator
Photo Moderator
Registered: 28-09-2003
Messages: 8635

Mooi verslag! Tof dat je de zelfbeheersing vindt om mooie groundshots te maken voor je de ammonietjes uit de laag peutert. Zo kunnen we een beetje delen in de opwinding van het vinden.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Hidde   02-09-2017 at 13:26

Hidde
Senior Member
Registered: 06-02-2016
Messages: 552

Vind uw verslagen altijd super om te lezen, prachtige foto's en wat een uitzicht! Inderdaad leuk om de vondsten nog deels in de grond te zien.

Hidde

 
Elbert   02-09-2017 at 16:44

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403

Hallo, zoals jullie op foto 1 kunnen zien, was het vreselijk weer vanmorgen...
Dus toch m`n spulletjes bij elkaar gepakt en even later naar "entre deux monts" gereden, waar je bovenop de pas in het volgende dal kunt kijken(foto 2).
Daar de auto geparkeerd en te voet afgedaald om een ontsluiting te bekijken die ik al jaren wil zien en dat komt er elke keer niet van.
Is een ontsluiting net onder de Schistes Cartons, op Google earth goed zichtbaar.
Maar zichtbaar wil niet zeggen bereikbaar, want dit landschap wordt doorsneden door ravijnen en dikke heggen, welke het soms domweg onmogelijk maken om daar te komen waar je wil zijn.
Nadat ik het referentiepunt van kaart en Google had gevonden; de Schistes Cartons in het veld(foto 3), kon ik er nog immer niet komen omdat een diep ravijn me de weg versperde.
Verder en verder afgedaald, totdat ik uiteindelijk kans zag om in het ravijn af te dalen en tegen die tijd zat ik al in het onder Domeriaan, terwijl ik in het bovenste wilde zijn, dus bedacht me dat er nog een aardige klimpartij wachtte.
Eenmaal in het ravijn begon ik deze regengeul, want dat is het, weer naar boven te volgen en had ik er al snel dikke spijt van dat ik mijn snoeischaar, die ik normaliter altijd bij me steek als ik op stek-verkenning ga, niet had mee genomen.
Menig keer was het ravijn overgroeid met bramen en/of rozenstruiken en kon ik mijn weg maar met de allergrootste moeite voortzetten, terwijl ik langzamerhand door steeds meer krassen werd bedekt, hetgeen me een bloedige aanblik gaf.
Bijna was ik omgedraaid; bij dit tunneltje(foto 4)werden me de prikkels bijna te machtig.
Gelukkig werd het daarna beter, al moest ik wel elke keer klimmen en klauteren om plotse hoogteverschillen te kunnen overbruggen; met name de schalie van het Domeriaan heeft hier de neiging om te eroderen met afstapjes, waar een harde laag in de schalie net iets meer erosieresistent is dan de andere lagen.
En die "afstapjes"zijn tussen de 1 meter en 7 meter hoog en spekglad en dus praktisch onbeklimbaar, dus moet ik er dan om heen klimmen.
Nu heeft die beperkte begaanbaarheid ook een groot voordeel; als je er zo moeilijk komen kunt, is het niet waarschijnlijk dat veel anderen je voor gegaan zijn en ligt er aan het einde van de ontberingen wellicht een welgevulde vindplaats op je te wachten...
En tijdens mijn moeizame voortgang idd geen spoor van andere mensen en dat stemde me hoopvol.
Aan de uitgespoelde concreties van de Tisoa Siphonales kon ik aflezen dat ik mijn doel; de top van de margaritatus zone, net boven de Tisoa`s, aan het naderen was.
Nog een klein stukje...
Een felblauwe kleur tussen de takjes op de bodem van de geul trekt mijn aandacht; veertje van een ijsvogeltje, schitterend!
En toen was daar ineens de ontsluiting die ik op Google had gezien; precies het goede nivo! en een eerste Amaltheus vond al snel zijn weg in mijn tas.
Maar het was meteen de laatste; de ontsluiting is schoon geraapt; het ravijn blijkt prima bereikbaar van de andere kant van het ravijn en dat was nou net weer niet zichtbaar op Google...
Plots voel ik de vermoeidheid en alle wonden van mijn helletocht door die ***kloof en teleurgesteld begin ik aan de klim terug naar boven, op weg naar een Toarciaan ontsluiting waar het wellicht beter vinden is.

Wordt vervolgd->

[Bewerkt door Elbert op 02-09-2017 om 16:59 NL]

____________________________
Elbert

 
Elbert   02-09-2017 at 17:27

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403-> vervolg:

Eenmaal weer boven de Schistes Cartons uit geklommen, kom ik terug in het open veld en blijkt mijn aanwezigheid niet helemaal onopgemerkt; een negental lammergieren slaat mijn klauterpartij gaande.
Snel reik ik naar de camera en tracht e.e.a. vast te leggen, maar dat valt niet mee; wellicht dat de uitvergrote beelden een indruk geven(foto 2)
Ik heb in ieder geval weer een escorte.
Aangekomen in de Toarciaan ontsluiting blijkt ook daar al intensief gezocht te zijn en is de oogst mager en al vlot besluit ik door een van de vele regengeulen terug omhoog naar de auto te klimmen.
Al met al, qua vondsten, een teleurstellende sessie, maar het kan niet altijd prijs zijn, dat zou saai worden.
Wel ontvang ik, bijna terug boven, nog een applausje voor alle moeite en durf(foto 3)en dat is ook heel wat waard...en realiseer ik me toch genoten te hebben, dat heeft dit land nou eenmaal.
Terug bij de auto vallen de eerste druppels; zaten die weerjongens er toch niet helemaal naast.
Aangekomen bij de tent, is het daar droog...
Hopelijk kan ik morgen wat meer vondsten tonen, tot dan.

groeten, Bert

[Bewerkt door Elbert op 02-09-2017 om 17:48 NL]

____________________________
Elbert

 
Ibe   02-09-2017 at 17:34

Ibe
Senior Member
Registered: 22-03-2017
Messages: 221

Prachtig!

Net klaar met het lezen van je laatste deel zie ik dat je de nieuwe al weer het geplaats.

Mooie foto's en helder verslag.
echter een vraagje zou je nog een afbeelding van je Amaltheus willen plaatsten?

Bedankt!

____________________________
Fossielen mineralen en meer.
LINK

 
Elbert   02-09-2017 at 17:50

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403

Hoi Ibe, op welke Amaltheus doel je?

groeten, Bert

[Bewerkt door Elbert op 02-09-2017 om 17:52 NL]

____________________________
Elbert

 
Ibe   02-09-2017 at 18:01

Ibe
Senior Member
Registered: 22-03-2017
Messages: 221

Beste Elbert,

O ja sorry deze

En toen was daar ineens de ontsluiting die ik op Google had gezien; precies het goede nivo! en een eerste Amaltheus vond al snel zijn weg in mijn tas.

____________________________
Fossielen mineralen en meer.
LINK

 
Everhardus   03-09-2017 at 02:33

Everhardus
Senior Member
Registered: 28-09-2007
Messages: 1282

Hi Bert,
Zat al op je verslag te wachten. Wat een herkenbare plaatjes en situaties. Je snoeischaar vergeten mee te nemen is zowat het onhandigste wat je kunt doen in Zuid Frankrijk, zeer herkenbaar. Is me ook overkomen, checklist lijkt nooit compleet. Ik geniet wederom mee en have fun !!!

 
Elbert   03-09-2017 at 18:18

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403

Hallo, @ Ibe: de Amaltheus van gisteren heeft het niet gehaald; ik trof slechts een hoopje gruis waar ik een ammoniet had achtergelaten...
Dat komt wel vaker voor; zo`n ammoniet lijkt dan heel wat, maar is eigenlijk al totaal vergaan.

Gister begon ik met een foto van de tent; vandaag het uitzicht dat ik er heb.
Omdat gisteren er best ingehakt had, besloten vandaag het simpel te houden en louter bekende stekken te bekijken.
Omdat het Toarcien voor de Puech de Sueges zo mooi ontsloten is, nog maar es gaan zien of ik er wat meer vaste horizons kan benoemen die handig zijn voor de lieden die ook die kant op willen...
Op foto 2 kun je een aantal lichte banden ontwaren in de blauwe mergel; er is een brede band, gevormd door ca. 7 strepen, welke de bovengrens van het te doorzoeken gebied aangeeft, als je ammonieten wil vinden.
Ca. 2 meter daaronder zit een laagje met extreem veel gastropoden (foto 1 na wordt vervolgd) en ongeveer vanaf dat nivo mag je goed geconserveerde vondsten verwachten.
Maar omdat je deze ontsluitingen doorgaans van onderaf benadert, is de ondergrens zeker zo handig;
wordt vervolgd ->

[Bewerkt door Elbert op 03-09-2017 om 18:25 NL]

____________________________
Elbert

 
Ibe   03-09-2017 at 18:32

Ibe
Senior Member
Registered: 22-03-2017
Messages: 221

Beste Elbert,

bedankt voor je reactie,
zonde na al die moeite, maar ja kan gebeuren.

Mocht je nog daar zijn dan wens ik je veel succes met de zoektocht en dat je nog vele ammonieten (en andere interessante fossielen) mag vinden.

"we" (en anders ik wel) horen natuurlijk graag de rest van je verslag!

SUCCES!!!


____________________________
Fossielen mineralen en meer.
LINK

 
Elbert   03-09-2017 at 18:49

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403De ondergrens wordt aangegeven door een laag met veel kleine concreties, zoals op foto 2 en 3.
Dus onder de 7 strepen en boven de kleine nodulen bevinden zich een aantal horizons die goed te onderscheiden zijn van elkaar en je kunnen vertellen waar je bent, geredeneerd vanuit stratigrafisch opzicht.

Vandaag ben ik van onder begonnen, doorgeklommen tot het bovenste nivo en daarna, in een andere ontsluiting, weer afgedaald naar beneden.
Als altijd, begonnen met een escorte van drie lammergieren, die voor de Puech een thermiek hadden gevonden en al cirkelend, steeds hoger klommen.
Terwijl ik door de Schistes Cartons heen geklommen was, veranderde het sterk gelaagde blauwgrijs gesteente in een meer homogeen geheel van grijsblauwe (BAKEMA!!)schalie en ontwaarde ik in een geultje de kiel van een ammoniet.( 3 )
Overduidelijk een Hildoceras( 4 ).
____________________________
Elbert

 
Elbert   03-09-2017 at 19:08

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403

Een ietwat hoger en even later de kiel van een Catacoeloceras (1) en even later uitgegraven(2), bleek dat de ammoniet verdrukt was, iets dat je wel vaker ziet op dit nivo.
Nog iets hoger, wel een goede(3)
Ik laat de eerste ontsluiting achter me(4)en begin aan de volgende(5)waar slechts een enkele ammoniet te rapen valt en ik ga verder, richting Puech, de 7 strepen duidelijk zichtbaar(6)


____________________________
Elbert

 
Elbert   03-09-2017 at 19:27

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403

Hier benader ik de onsluiting van bovenaf en tref al snel de kiel van een Polyplectus discoides(1)en begin voorzichtig de schalie erboven vrij te maken.
Na nog es 5 minuten blijkt de ammoniet er wel te zijn, maar flinterdun en al gebroken, jammer maar helaas...
Verder is er niet veel te vinden en ik ga oostwaarts en kom aan bij de middelste onsluiting voor de Puech, waar ik vorig jaar alleen veel voetstappen vond van degenen die me voor waren geweest.
Deze keer is het anders en onmiddellijk begin ik uitgespoelde ammoniet te vinden.
Al klimmend door een geultje, valt mijn blik op deze veelbelovende kiel(3).
Ik besluit heel voorzichtig te werk te gaan(4), maar na nog eens vijf minuten blijkt de moeite vergeefs(5) het ding is niet compleet.
Zonder verwachting beklim ik een volgend heuveltje en kan m`n ogen nauwelijks geloven als ik deze blauwe(!) Phylloceras opraap; wat een snoepie!
wordt(weer)vervolgd->

____________________________
Elbert

 
Elbert   03-09-2017 at 19:49

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403vervolg->
De hele wand blijkt vol kielen te zitten en een bijzonder plezierig half uurtje volgt; waarvan ik jullie volgende Grammoceras niet wil onthouden(1,2,3,4)
Onmiddellijk luid applaus! (5,6)
Iets later tref ik een mooi voorbeeld van Cancellophycus scoparus, een sporenfossiel (7)dat wordt toegeschreven aan kreeften (maar de kreeft moeten ze nog vinden)...
En omdat het een draagbaar exemplaar is, wat niet zoveel voorkomt, voeg ik het opgewekt bij de ander vondsten.
En omdat mijn lijf me vertelt dat het wel weer mooi is geweest, besluit ik het voor gezien te houden en maak nog een mooie prent van de Puech vanaf de vindplaats ( 8 ).
Al op de terugweg stuit ik op (9) een nautilus! da`s een zeldzaam verschijnsel op de Causses, nu kan de middag helemaal niet meer stuk!
Op het gemakje slenter ik terug naar de auto; op weg naar de rivier en haar bewoners.
Morgen nog een overzichtje van de vondsten; tot dan.

groeten, Bert

[Bewerkt door Elbert op 03-09-2017 om 19:52 NL]

____________________________
Elbert

 
strandjutters   03-09-2017 at 21:02

strandjutters
Senior Member
Registered: 06-12-2010
Messages: 11108

Prachtig Elbert


En een mooi verslag


GR Pascal

____________________________
strandjutters

 
Frederik   04-09-2017 at 09:14

Frederik
Moderator
Photo Moderator
Registered: 28-09-2003
Messages: 8635

Een goede dag met mooie vondsten. Fijn dat je iedereen laat meedromen. Ik ben benieuwd naar die nautilus...

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
kalootklooier   04-09-2017 at 14:36

kalootklooier
Senior Member
Registered: 03-02-2006
Messages: 486

Hoi,

Ziet er goed uit. Ik wil er toch weer eens heen!

gr Walter

____________________________
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. A. Einstein

 
Elbert   04-09-2017 at 17:26

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403

Hallo, ik wil graag nog wat vondsten van gister nader tonen:
1. mooie viscoproliet met een puntje...
2. een gepyritiseerde ammoniet met "goldsneck"bewaring.
3. Calliphylloceras sp.
4. Phylloceras sp.
5. Pseudolioceras sp.
6. Een overzocht van alle vondsten.

Al met al een productieve tocht, heb er intens van genoten.

groeten, Bert

____________________________
Elbert

 
Elbert   04-09-2017 at 17:58

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403Hallo, vandaag het, vanwege het mooie en warme weer, heel simpel gehouden; ben naar het stekje aan de rivier gegaan; een tiental minuten lopen vanaf de camping.
Daar gezocht naar, met name, Grammoceraten en omdat de rivier nu wel heel laag staat, getracht duidelijkheid te krijgen over welke lagen nu precies ontsloten zijn.
Dat is ongeveer het midden Toarciaan tot en met de onderste lagen van het boven Toarciaan.
Het gebeuren hier is een afwisseling van zoeken, zwemmen, zonnen, tussendoor wat eten en/of drinken en daarna weer zoeken ect. ect.
Heel goed vol te houden; een middagje op halve kracht en omdat ik de camera niet bij had, een foto van dezelfde stek in juli jongstleden, toen ik hier was met dochter Charlotte.
Het resultaat was vandaag niet hoofdzaak, toch een aantal fraaie Grammoceraten gevonden en nog wat van over het hele midden en boven Toarciaan, kleine hoeveelheden.
Wellicht dat ik er nog een kiekje van maak en toon dat dan morgen.

groeten, Bert

____________________________
Elbert

 
Everhardus   04-09-2017 at 23:49

Everhardus
Senior Member
Registered: 28-09-2007
Messages: 1282

Prachtplek net als die stroomopwaards voorbij de brug. Heerlijk aan het water zoeken, in situ ook nog. Idyllischer is praktisch niet mogelijk met deze hobby....
Kwestie van tijd dat ik er weer geraak....

 
Elbert   05-09-2017 at 17:41

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403Hallo, vandaag ervoor gekozen om een bekende stek te bezoeken, maar die via een nieuwe route te benaderen; normaliter moet ik hier een hoop klimmen en een linke afdaling maken om er te komen, nu de stek van de andere kant benaderd; iets verder lopen, maar veel makkelijk om er zo te komen...
Bovendien had ik bedacht om dan op de terugweg nog wat Domeriaan te bekijken; als het om Amaltheus gaat, heb ik niet snel genoeg.
Afgelopen juli was ik, met Charlotte, ook al op deze Toarciaanstek(1) en sedert dien heeft het eigenlijk maar een enkele keer flink geregend, dus de verwachting was niet hoog gespannen; ik was gewoon nieuwsgierig of er uberhaupt nog iets te vinden was; Charlotte is net een stofzuiger...
Toch had die ene regenbui zijn werk gedaan; in de regengeul, die we destijds heel goed hadden afgezocht, waren weer nieuwe ammonieten gespoeld(2)en ook op de wand lagen ammonieten te wachten op hun vinder(3).
Een nodule die perfekt aan de definitie van "enigszins platgedrukt ei" voldeet(4), bleek ook inderdaad een ammoniet te bevatten(5), ik leer het nog wel...
Omdat we hier recent nog geweest zijn, heb ik getracht om de wat minder voor de hand liggende hoekjes te bekijken met
wordt vervolgd->
____________________________
Elbert

 
Elbert   05-09-2017 at 18:01

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403vervolg->

resultaat!(1)
Daarna, ondanks de steilte van de wand helemaal naar boven doorgeklommen en daar lag een beauty van een Polyplecten discoides(2), overduidelijk al lang te wachten tot die opgeraapt werd.(3)
Kan me ook wel voorstellen dat dochterlief niet zover is door geklommen, want zelfs voor mijn doen was dit op het randje...en dan letterlijk!
Zo al met al toch lekker bezig geweest en niet geheel voor niets(4).
Op de terugweg mijn pad gekozen door een Domeriaan ontsluiting en dat leverde dit koppel op(5).
Volgens de meteo zou het vandaag niet warmer dan 25 graden worden, maar ik kon het verschil met de 31 van juli echt niet maken.
Dus was het wel weer mooi geweest en tijd om te zwemmen en daarna een biertje om al dat vocht weer aan te vullen.
Morgen wil ik weer een poging doen om een Prodactylioceras te bemachtigen en weet inmiddels een stek waar dat goed moet kunnen, dus wellicht lukt het me eindelijk es een keer...

Tot morgen, Bert

[Bewerkt door Elbert op 05-09-2017 om 18:10 NL]

____________________________
Elbert

 
Everhardus   05-09-2017 at 00:08

Everhardus
Senior Member
Registered: 28-09-2007
Messages: 1282

Die Polyplectus ziet er goed uit ! Suc6 morgen, heb zo'n idee waar je morgen op zoek gaat.....

 
kalootklooier   06-09-2017 at 12:31

kalootklooier
Senior Member
Registered: 03-02-2006
Messages: 486

Hoi,

Ik denk het ook te weten. Kriebelt toch wel erg als ik het zo zie.

Wat zit er in je ei? Ik kan het niet goed zien?

Gr Walter

____________________________
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. A. Einstein

 
kalootklooier   06-09-2017 at 12:32

kalootklooier
Senior Member
Registered: 03-02-2006
Messages: 486

Hoi,

Ik denk het ook te weten. Kriebelt toch wel erg als ik het zo zie.

Wat zit er in je ei? Ik kan het niet goed zien?

Gr Walter

____________________________
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. A. Einstein

 
Elbert   06-09-2017 at 18:08

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403Hallo, vandaag het Carixiaan(Charmouthiaan)(1)ingedoken op jacht naar Prodactylioceras.
De regengeul die ik volgde, leverde al met de eerste afdaling een ammoniet(2) op, werd een beetje teleurstellende kleine Lytoceras, die nog brak ook(3).
Dat Prodactylioceras hier wel degelijk gevonden kan worden, bleek al snel, maar complete exemplaren?
Mooie doorsnee van een belemniet(5).
Overigens niet de grote kloof waar Everhardus op doelde, maar meer naar de spoorlijn toe; Walter weet wel waar...
Maar ondanks dat het Carixiaan hier uitstekend ontsloten is, ontbrak het een beetje aan echt goede vondsten; ik vermoed dat de plaatselijke verzamelaars deze regengeul, die uiteindelijk wel uitkomt op het grote ravijn, ook wel kennen en regelmatig na lopen.
Dieper het bos in, een driehoekige verbreding van de kloof, waar de tak van Sueges zich bij deze voegt, zat ik tegen het onder Domeriaan aan en op weg om daar een blik op te werpen, viel mijn oog op een wel erg mooie ronding, een vorm die je niet veel ziet hier en dus besloot ik de steen op te graven uit de bagger waar hij in vast zat en draaide de steen om;
wordt vervolgd->

[Bewerkt door Elbert op 06-09-2017 om 18:11 NL]

____________________________
Elbert

 
Elbert   06-09-2017 at 18:54

Elbert
Senior Member
Registered: 02-08-2009
Messages: 1403

een nautilus!
En nog een hele mooie ook!
De lichte teleurstelling van daarnet is meteen helemaal verdwenen en opgetogen wikkel ik het ding in een krant.
Natuurlijk kijk ik om me heen of er meer van dit moois nog ligt, maar nee, dit was de enige.
Even later kom ik uit de geul, geniet van de aangename zonne warmte en pauzeer om te drinken en iets te eten.
Even verderop heeft een boer geploegd en ik loop het veld na om te zien of er wellicht leuke zaken opgeploegd zijn.
Veel afdrukken, delen van ammonieten, maar helaas niets voor de verzameling.
Ik duik terug de regengeul in en ontwaar een massa goede tekens, veel stukken, veel afdrukken, maar niets compleets.
Ik neem een halve Lytoceras mee vanwege de schitterende suturen en neem me voor die te polijsten, samen met andere gelijksoortige bonkjes die ik opgeraapt heb.
Dan realiseer ik me dat ik vlak bij "klavertje vier" ben en besluit er nog even naar toe te gaan; om wat te zoeken en wat stratigrafische vragen te beantwoorden, iets waarvoor deze ontsluiting zich goed leent.
Ook ben ik daar uit de schaduw en in de zon en kan ik even pauzeren.
Het zoeken levert leuke vondsten op; zowel Amaltheiden als andere fauna; brachiopoden, tweekleppigen en een aantal coprolieten, waarvan een zelfs met een Amaltheus afdruk er op.
Dan zie ik dat het zonnetje al weer aan het zakken is en besluit de foto`s van de vondsten op de camping te maken.
Aangemoedigd door max daal ik weer af naar de auto, die ik van verre achter het viaductje onder de spoorlijn zie staan.
Mooie middag geweest; en die Prodac...ach, die komt nog wel...

groeten, Bert


[Bewerkt door Elbert op 06-09-2017 om 18:59 NL]

____________________________
Elbert

 


Page: 1 20