HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Announcements


Contribute knowledge and information to Fossiel.net!
How can I help?

Forum Sticky

Informative Posts

>> All informative posts

Newest Fossil from Fossil ID system

Geo Agenda

>> More Agenda items

GeorockhopFossielen Algemeen


Toepassen van Ammonium chloride bestuiving


JOHANVAN   01-10-2015 at 21:12

JOHANVAN
Junior Member
Registered: 21-07-2014
Messages: 17

Het verstuiven van verhitte ammoniumchloride (NH4CL) op fossielen geeft een zeer dun wit laagje op fossielen met een duidelijke beeld van oppervlakte- detailleringen.
Ik weet twee methodieken maar ben nog op zoek naar alternatieve methoden, mét of zonder ammonium chloride. Mocht iemand deze technieken gebruiken hetzij voor determinatie hetzij voor fotografie hetzij voor morfologisch onderzoek gelieve dan contact op te nemen.
Blijkbaar houdt iedereen graag aan een eigen methodiek doch kennisgeving van gebruikte technieken hoort hier zeker thuis. Ik zal niet nalaten een verslag van de bekomen resultaten te poneren in Fossiel.net
Met dank voor de medewerking,
Johanvan

____________________________
Johan Vanhauwaert

 
Schouwenburg   02-10-2015 at 15:53

Schouwenburg
Senior Member
Registered: 14-02-2012
Messages: 2914

Ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik weet wel dat vorige week een beren specialist in Naturalis er mee gewerkt heeft. Ik had helaas een andere afspraak en kon er niet bij zijn. In dit geval werd het verdampt en neergeslagen op de kies.
Mogelijk kan je meer informatie krijgen bij Naturalis, benader de voorzitter van de WPZ.

____________________________
Charlie

 
JOHANVAN   02-10-2015 at 16:22

JOHANVAN
Junior Member
Registered: 21-07-2014
Messages: 17

Dank voor de verwijzing.

____________________________
Johan Vanhauwaert

 
Lugo   02-10-2015 at 17:38

Lugo
Senior Member
Photo Moderator
Registered: 31-01-2010
Messages: 1574

Zelf heb ik ook al gewerkt met ammoniumchloride om details op trilobieten beter in beeld te kunnen brengen.
De opstelling was heel simpel : een metalen schaaltje, gevuld met ammoniumchloride werd verwarmd door er een gasbrandertje onder te plaatsen.
Het ammoniumchloride sublimeerde en door het fossiel in die dampen te houden sloeg er een dun wit laagje neer, dat de details versterkte.

Ook kan magnesiumchloride gebruikt worden op deze manier.

Een totaal andere methode betreft "virtual whitening" met behulp van digitale fotografie.
( zie link LINK). Maar dit is voor de gespecialiseerde fotografen, denk ik.

Lugo

____________________________
Panta rhei

Heraclites

 
ivok   02-10-2015 at 19:59

ivok
Senior Member
Registered: 29-09-2010
Messages: 1312

De methode die lugo beschrijft is het meest eenvoudig.

En effectief.

Je kan het ook middels een soort glazen 'crack'pijpje erop blazen. Zelfs automatisch als je er een aquarium pompje op am sluit.
Ik heb zelf bij glasblazerij janssen in beek (nl) een ontwerp afgegeven en die had het binnen paar weken gemaakt.
Werkt Veel met labo glas dus weet ook wat ie moet gebruiken qua vuurvast.

Ammonium chloride kopen is een goeie zoekterm voor Google
Dit is de eerste die opduikt LINK


Het coaten behoeft wel wat handigheid ongeacht welke methode je gebruikt.
Ook moet je er rekening mee houden dat het erg vlug reageert op water. Beetje vocht en weg coating. Droge omgeving is een pre. Ook blazen op je object is al genoeg om de coating op te lossen

____________________________
oeps...

 
JOHANVAN   04-10-2015 at 09:01

JOHANVAN
Junior Member
Registered: 21-07-2014
Messages: 17

Dank voor de verwijzing. Ik wist niet dat ammoniumchloride ook werd toegepast in de geneeskunde, hier meer als verzuring van de urine en longwegen (slijm- bevorderend), zweetafdrijvend enz. Volgens mijn bronnen meer in de diergeneeskunde. Het zou dus ook in natuurwinkels moeten te verkrijgen zijn waar ze duivenproducten verkopen...hoewel het ook meer algemene toepassingen kent. De pro analyse zal dan wel weer enkel in gespecialiseerde firma's te verkrijgen zijn zoals Fiers in Kuurne.
Het pijpje met peer wordt meest in Amerika toegepast en gepropageerd. Bedankt voor de gegevens in verband met het gebruik. Het enige dat ik er wil aan toevoegen is dat het fossiel vooraf zeer grondig moet gereinigd worden want vezeltjes, stofdeeltjes en andere verontreinigingen geven al snel een vertekend beeld. Het vooraf reinigen gaat best met een pijp aangesloten op een kleine luchtcompressor ( met oliefilter !) Het bewaren van fossiel en reagens gebeurt dan ook best in een container met silicagel.

____________________________
Johan Vanhauwaert

 
JOHANVAN   04-10-2015 at 09:26

JOHANVAN
Junior Member
Registered: 21-07-2014
Messages: 17

Beste Lugo,
U als scheikundige weet als geen ander dat de eenvoudige oplossing die U beschrijft buitengewoon effectief is voor mensen die handig kunnen omgaan met sublimatie technieken.Het is zeker een van de beste methoden als men beschikt over een bunsenbrander, een statiefje en een hittebestendig petrischaaltje op een ( nu verboden) amiant of asbestnet, of zoals U beschreef op een metalen dekseltje. Het vraagt ook wel enige handigheid om je fossiel op de juiste hoogte te bewegen en de reactietijd in het oog te houden.
Ik treed je volledig bij in verband met de eenvoud van het procede zelf.
Magnesiumchloride toepassingen kwam ik ook reeds tegen in de litteratuur maar blijkt iets risicovoller te verlopen. Een te lage temperatuur bij verhitting geeft een ongewenste stof vrij.
Het procede voor fotografen is praktisch gezien een onderneming die duur uitvalt en niet eenvoudig te realiseren. Het artikel in de link is verhelderend maar wordt nu volledig opgenomen, uitgebreid en vervangen door de RTI fotografie waarvan ik de techniek reeds beschreef in dit forum.
Het is mijn bedoeling om via deze oproep te zoeken naar een eenvoudige methodiek, voor elke amateur toepasbaar, weinig kostelijk en effectief. Uw techniek beantwoordt zeker voor een groot deel aan de gestelde eisen.
Johan

____________________________
Johan Vanhauwaert

 
0