HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English Please In het Nederlands

Announcements


Contribute knowledge and information to Fossiel.net!
How can I help?

Forum Sticky

Informative Posts

>> All informative posts

Newest Fossil from Fossil ID system

Geo Agenda

>> More Agenda items

Georockshop
Panderia beaumonti Bretagne F3055
124.50 EURFossielen Algemeen


Paleontoloog worden!!


Thompsonius   24-09-2015 at 16:57

Thompsonius
Junior Member
Registered: 24-09-2015
Messages: 2

Hey allemaal, ik ben Thomas

Ik wil graag paleontoloog worden (Al jongs af aan), ik zit nu in de 3e VWO. Ik vind het vooral moeilijk om te kiezen welk pakket, wel weet ik dat je natuurkunde, wiskunde en bio/geo (Biologie vind ik het leukst) moet. Alleen want moet ik daarna dat is de vraag, welk universiteit geef het juiste om door te gaan naar Paleontologie en als je dan daar klaar me bent waar moet je dan solliciteren. IK WIL ZO GRAAG DIT LATER GAAN DOEN, alleen zeggen mijn ouders dat je er geen baan ik kan vinden enzo wel, verdien je heel weinig. Is dat waar of zitten ze me gwn niet te steunen XD. Ik heb ook gehoord van Paleobioloog maar wat is daar anders aan dan Paleontoloog, dus ik zou het gwn op dit manier zeggen ik wil laater iets doenmet prehistorische organisme (gewervelde is wat meer aanspreekt)

[Bewerkt door Thompsonius op 24-09-2015 om 17:04 NL]

 
Spongebob   24-09-2015 at 17:29

Spongebob
Senior Member
Photo Moderator
Registered: 22-12-2007
Messages: 3645

Hoi Thomas,

Volgens mij heb je heel verstandige ouders.
Paleontoloog worden is natuurlijk bijzonder interessant,
maar zo heel veel maatschappelijk/economische relevantie
heeft het helaas niet. Ga verder met je VWO en vooral met bio, als je dat leuk vindt.
Kun je altijd nog kijken waar dat later tot leidt.
Succes!

____________________________
Time fades away (Neil Young)

 
Thompsonius   24-09-2015 at 17:35

Thompsonius
Junior Member
Registered: 24-09-2015
Messages: 2

Wat doet u/jij dan voor de kost, waardoor je op Fossiel.net zit?

 
Triceratop14jasper   24-09-2015 at 17:50

Triceratop14jasper
Senior Member
Registered: 25-06-2014
Messages: 244

Ik wou vroeger ook Paleontoloog, maar omdat het met mij en school niet goed gaat, ben ik een andere richting op gegaan, ik zit nu richting de verzorging sector ik ben al een jaar aan het overdoen nu en ik had nog wel naar het derde middelbaar plant-dier en milieu technieken kunnen gaan maar dat was om boer te worden en ik ben daar toch nog te slim voor, en je moet weten, je moet niet paleontologie hebben gestudeerd om het te oefenen, je kunt zo ook wel dieren en planten bestuderen.

mvg jasper

____________________________
Jasper Mutsaerts

Good Luck and Keep Digging

 
FossilDude   24-09-2015 at 18:38

FossilDude
Administrator
Photo Moderator
Registered: 24-11-2007
Messages: 1400

Beste Thomas,

Paleontoloog worden is inderdaad niet makkelijk. Zeker niet als je iets met vertebraten zou willen gaan doen. Wat dat betreft hebben je ouders gelijk. Verder klopt het ook dat je in de academische wereld over het algemeen niet zo veel verdient als andere banen waarvoor je een universitaire studie nodig hebt. Daarnaast is het lastig om een vaste baan te krijgen.

Dit alles gezegd hebbende: als je het echt heel erg graag wil, ben ik van mening dat je het gewoon moet proberen! De enige manier om paleontoloog te worden is door heel hard te werken.

Je zit inderdaad goed met VWO, en de exacte vakken (en biologie) zijn inderdaad heel belangrijk. Hierna zal je een universitaire opleiding moeten doen. Er zijn eigenlijk twee mogelijke studies: biologie of geologie (wat bij de meeste universiteiten inmiddels een onderdeel is van de studie Aardwetenschappen). In Nederland zijn de Universiteit Utrecht en de VU Amsterdam op dat gebied de grootste. In België heb je bijvoorbeeld de KU Leuven, de UGent en de VU Brussel.

Vanuit zowel biologie als geologie kan je richting de 'biogeologie' danwel 'geobiologie' in gaan, aangezien paleontologie om het raakvlak tussen geo en bio gaat. Je zal in de eerste jaren van je studie (de bachelor) vooral algemene vakken volgen. Na het behalen van je bachelor zal je ergens een master moeten gaan doen. Hierbij is het belangrijk dat je flexibel bent. De meeste studenten volgen na hun bachelor gewoon een master aan dezelfde universiteit. Als je echt in de paleontologie verder wil gaan, zal je moeten uitzoeken wat je (tegen die tijd) écht interessant vind en dan een universiteit en master vinden die daar op aansluit. Het kan goed zijn dat je daarvoor naar het buitenland zal moeten gaan. Hierbij is heb belangrijk dat je erg je best doet (met de veelbesproken zesjescultuur zal je er waarschijnlijk niet komen).

Na het behalen van je diploma volgt de moeilijkste stap: het vinden van een promotieplaats. Promotieplekken liggen niet voor het oprapen en er zijn veel studenten die willen gaan promoveren. Je zal dus echt boven het maaiveld uit moeten steken. Maar: als je enthousiast bent, is dat zeker mogelijk!

Hierbij geldt nog meer dan bij je studie: wees flexibel. Het kan goed zijn dat je bijvoorbeeld naar Duitsland of England zal kunnen of moeten gaan om een passend promotie-onderzoek te vinden. Wees echter niet té kieskeurig en blijf geduldig zoeken totdat je iets geschikt vindt.

Ik heb de studie Aardwetenschappen gedaan aan de Universiteit Utrecht, waarbij ik in mijn bachelor de track biogeologie heb gevolgd. Ik kom dus vanuit de geologie kant. Daarna heb ik aan dezelfde universiteit de master Biogeology gedaan. Tegenwoordig heet deze studie "Earth, Life and Climate". Je krijgt hier onder andere met paleontologie te maken, maar vooral ook met paleo-klimatologie en precies daar ligt mijn persoonlijke interesse.

Ik ben cum laude afgestudeerd en heb vervolgend een promotie-onderzoek kunnen doen over de klimatologische gevolgen van de meteoriet-inslag die de dinosauriërs heeft doen uitsterven. Inmiddels werk in aan de KU Leuven in België.

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt!

Groet,
Johan

[Bewerkt door FossilDude op 24-09-2015 om 20:57 NL]

____________________________
Van je hobby je beroep maken.... kan het nog beter?

 
ivok   24-09-2015 at 19:26

ivok
Senior Member
Registered: 29-09-2010
Messages: 1312

Er is geen geld in te verdienen en een baan vinden is ook al onmogelijk.

Die argumenten heb ik vroeger ook vaak gehoord.
En als je ze vaak genoeg hoort dan laat je je er misschien ook net zoals mij Door overtuigen.
ik ben uiteindelijk voor een beroepsopleiding gegaan. Ja ik had vrij snel een baan in h et bedrijfsleven

aantal vrienden van me die wel doorgezet hebben en een academische studie hebben gedaan of zelfs een creatieve, hebben uiteindelijk zoals voorspelt geen vast werk kunnen vinden in hun werkveld. Desondanks hebben ze allemaal wel een goedbetaalde baan gevonden binnen no time, want academisch opgeleid / denk niveau. Soms met minimale bijscholing.

Ik ga niet zeggen dat het een beter is of het ander. Maar dingen zijn vaak niet zo zwart wit als mensen je voorstellen wanneer het op studie keus aankomt.


____________________________
oeps...

 
KoenJ   24-09-2015 at 20:43

KoenJ
Senior Member
Registered: 23-02-2015
Messages: 1284

Hoi Thomas,

Toen ik op 3VWO zat, wilde ik ook graag paleontoloog worden. Ik was echter niet goed genoeg in de exacte vakken (of misschien wel te lui om me er voor in te spannen), en ben toen Bos- en Natuurbeheer gaan studeren in Wageningen. Ook een studie waarvan gezegd wordt dat maar weinigen er werk mee vinden.

Ik en vrijwel al mijn studiegenoten hebben een baan. En degenen die er echt voor gingen hebben al een aardige positie in de ecologische wetenschap weten te bereiken. Maar wel vaak door hard werken aan hun promotie, flexibel te zijn, in het buitenland te wonen en vaak van contract naar contract (of eigenlijk van fonds naar fonds) te hoppen.

Als ik jou was, zou ik me in eerste instantie richten op een studie biologie of aardwetenschappen (geologie). Die studies zijn heel breed, dus gaandeweg kun je altijd nog je interesserichting vinden. In óf buiten de paleontologie, daar kom je vanzelf wel achter. Ik ken meer mensen die ongelukkig werden van een rationele studiekeuze, dan mensen die ongelukkig zijn omdat ze hun hart volgden.

Succes met de keuze!

____________________________
Groeten,
Koen

 
Stijn   24-09-2015 at 22:59

Stijn
Senior Member
Photo Moderator
Registered: 15-09-2006
Messages: 1832

O zo vaak gehoord dat je er geen baan in vind. En toch zijn er professionele paleontologen. Die hebben dan toch een job, niet?
Toegegeven, makkelijk is het niet, en je moet er heel hard voor knokken., zeer flexibel zijn en veel, heel veel geluk hebben om de juiste persoon op het juiste moment op de juiste plaats te zijn voor een permanente positie te kunnen verwerven.
Tot voor kort had ik er een baan in.
Ik ben in de richting geologie gestart, aan de KULeuven. Nadien een jaartje aan de unief gewerkt voor het maken van geologische kaarten, daarna m'n doctoraatsonderzoek gestart, net als Johan, op de Krijt Tertiair grens, maar dan over ammonieten. Nadien nog even aan de KULeuven gewerkt in collectiebeheer en wetenschapspopularisatie, en daarnaast nog wat onderzoek, nadien op het KBIN tot een half jaartje geleden, waar ik zowel onderzoek deed, een revisie maakte van hun cephalopodencollecties en een aantal bouwwerven in het oog hield.

Ik heb bij m'n studiekeuze niet de ratio maar m'n hart gevolgd. Resoluut. En ik heb nog geen enkele seconde spijt van gehad van deze keuze. Zelf nu niet na ik m'n baan als paleontoloog kwijt ben. Het verliezen van m'n job is niet leuk, maar al die jaren voordien, en als je echt interesse hebt, moet je het gewoon doen.
Ook al vind je dan geen baan als paleontoloog, je bent nog steeds doctor in de wetenschappen, en bovenal geoloog of bioloog. Van m'n studiegenoten heeft iedereen een interessante en goed betaalde baan, in zeer uiteenlopende sectoren, van bodemsanering, petroleumindustrie, baggerfirma, grondwater, geothermie, vulkanoloog. Sommige daarvan werken in Kuala Lumpur, Sicilië, of gewoon in Leuven.
Paleontologie is vooral wetenschappelijk onderzoek, en in de hoek van wetenschappelijk onderzoek, hoe maatschappelijk relevant dat onderzoek ook is, vallen momenteel de zware klappen.
Maar ook zonder betaalde job in de paleo kan je voor de wetenschap veel betekenen. Bij het KBIN zijn er immers altijd meer vrijwilige wetenshappelijke medewerkers geweest dan betaalde paleontologen. Dat zijn mensen die vaak niet het geluk hadden een vaste positie te vinden, maar die naast een andere betaalde baan, hun vrije tijd spendeerden aan onderzoek, en het beschrijven van fossielen.

____________________________
"Ammonites are the quintessential
fossils, seemingly covering all the
major themes of paleontology"
Eldredge 1996

 
Triceratop14jasper   25-09-2015 at 06:24

Triceratop14jasper
Senior Member
Registered: 25-06-2014
Messages: 244

Ik wou zoooo graag ook paleontoloog worden maar na een tijd zag ik dat niet zitten, ik zit niet meer in het Algemeen secundair onderwijs, ik moet nu zelfs een jaar over doen, en zit nu in sociaal-technische-vaardigheden (voorbereiding op stw sociaal-technische-wetenschappen ) ik zit nog altijd met dat paleontoloog gevoel, maar als ik paleontoloog zou worden zou er met mij hetzelfde gebeuren als stijn, dus ik zal daar waarschijnlijk ook niet geraken, maar als ik hat zou zijn geworden, dan zou ik waarschijnlijk niet met dinosauriërs bezig zijn, daarom dat ik gewoon in Amerika met een paleontoloog wil samen werken.

____________________________
Jasper Mutsaerts

Good Luck and Keep Digging

 
0