HOME Community Fossiel.net
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Announcements


Contribute knowledge and information to Fossiel.net!
How can I help?

Forum Sticky

Informative Posts

>> All informative posts

Newest Fossil from Fossil ID system

Geo Agenda

>> More Agenda items

GeorockhopFossielen Algemeen


Gekregen paardje


Nico1974   04-03-2014 at 00:24

Nico1974
Guest

Onlangs heb ik op een beurs deze Ammoniet gekregen.
Hij komt uit Erfoud marokko.
Hij is gerestaureerd en geplakt.
Ik ben er toch heel erg blij mee.
Groetjes Nico


[Bewerkt door Nico1974 op 04-03-2014 om 00:26 NL]

 
Frederik   05-03-2014 at 10:05

Frederik
Moderator
Photo Moderator
Registered: 28-09-2003
Messages: 8635

Dag Nico,

Dat is zelfs een goniatiet, een stukje ouder dan een ammoniet. Deze komt uit het Devoon. Wanneer ze deze vinden is het erg moeilijk om ze op een normale manier uit de steen te krijgen. De steen is erg hard.

Daarom gaan ze deze slijpen (dan halen ze de bovenste laag van het fossiel weg en kan je de binnenkant zien) en vervolgens polijsten. Dan zie je dus mooi de structuur van de binnenkant van de schelp. Dat is misschien een beetje kunstmatig, maar je kan er wel veel uit leren. Je ziet de kamers in de schelp, en de vorm van de tussenschotten. Je kan zien dat enkele kamers via breuken in de schelp volgelopen zijn met modder voor het fossiliseren (deze zijn nu bruinig). Andere kamers zaten vol met lucht en deze zijn nadien helemaal gevuld met calcietkristallen - die zijn grijswit.

Ik begrijp goed dat je er blij mee bent!

[Bewerkt door Frederik op 05-03-2014 om 10:07 NL]

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
gigi   05-03-2014 at 10:39

gigi
Senior Member
Registered: 06-11-2007
Messages: 729

Hoi Nico,

niet m'n ding maar toch een prachtig stuk, mooie structuren en kleuren.

Polijsten is idd wat kunstmatig maar kan mindere stukken soms een 'meerwaarde' geven.....ik denk maar aan die gepolijste potvistanden die qua kwaliteit nt goed meer waren maar door het slijpen en polijsten mooi de structuur binnenin lieten zien.

Groeten,
Gio____________________________
Minilodon

 
Nico1974   05-03-2014 at 11:28

Nico1974
Guest
Registered: 06-11-2007
Messages: 729

Ik heb onlangs een workshop gevolgd over structuurlijnen ik wou op die zelfde beurs op zoek gaan naar een met structuurlijnen. Om dat wat beter te kunnen te bestuderen. Maar de gene die werden aangeboden waren niet wat ik zocht en veel te duur. En toen kreeg ik te horen dat er iemand iets voor mij en toen kreeg ik dit exemplaar. Deze was echt wat ik zocht mooie structuur lijnen. Mijn dag kon niet meer stuk en de beurs moest nog beginnen. Ik ben erg heel tevreden mee.

@Frederik sorry ik wist niet hoe je die naam moest schrijven.
Bedankt voor je uitleg.

@Giovanni jij ook bedankt.

Groetjes Nico[Bewerkt door Nico1974 op 05-03-2014 om 11:30 NL]

 
Frederik   05-03-2014 at 11:41

Frederik
Moderator
Photo Moderator
Registered: 28-09-2003
Messages: 8635

Dag Nico,

Het is niet nodig om sorry te zeggen, iedereen is hier om bij te leren. Wat dat betreft nog iets: het zijn 'sutuurlijnen' en niet 'structuurlijnen'. Het woord sutuur kan je vergelijken in betekenis met naad, dus de plaats waar twee zaken samenkomen. In dit geval twee kamers van de schelp, maar het woord sutuurlijn wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om de lijnen aan te duiden waar twee botten van een schedel samenkomen.

Leuk dat je je interesseert in sutuurlijnen. Ze zijn niet alleen interessant, maar ook erg mooi om te zien.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
Snoefie   05-03-2014 at 14:00

Snoefie
Senior Member
Registered: 04-11-2013
Messages: 170

wauw, ik vind het echt fantastisch hoe je die dingen uitlegt Frederik, ik zag eerst niets bijzonders aan de foto, maar na jouw uitleg wordt het ineens interessant. En mijn interesse is gewekt in sutuurlijnen. Had er hiervoor nog niet eens ooit van gehoord
Top!

 
Stijn   05-03-2014 at 14:23

Stijn
Senior Member
Photo Moderator
Registered: 15-09-2006
Messages: 1840

Kort uigelegd is de sutuurlijn die raaklijn tussen het kamertussenschot of septum en de schaal. De binnenzijde van de schaal welliswaar, want de tussenschotten gaan niet door de schaal heen. Dat wil zeggen dat je die pas ziet wanneer de schaal niet bewaard is, of weggepolijst is.
Op basis van de vorm van de sutuurlijn kan je de koppotigen met een externe schaal (Ammonoidea en Nautiloidea) in groepen gaan onderscheiden.
Bij de Nautiloidea is de kamerwand erg eenvoudig en bij rechtschaligen (orthoceren) gewoon een 'kommetje', en is de sutuurlijn (=raaklijn van dat 'kommetje' met de schaal) als je die tekent gewoon een rechte lijn, zonder inkepingen. Bij de recente nautilus is dat ook zo. Een bijna rechte lijn, zwakgolvend, zonder duidelijke zadels en lobben.
Bij de Ammonoidea (ammonietachtigen) is dit anders, en zijn de kamerwanden complexere vormen, en de sutuurlijnen zijn dat ook. En die complexiteit is steeds groter geworden doorheen de evolutie. Een sutuurlijn van een goniatiet uit het Devoon is veel minder complex dan een echte ammoniet uit het Laat-Krijt. De Ammonoidea worden in hogere orde groepen (genera, families etc) gegroepeerd op basis van hun sutuurlijn.

Ik gaf de voorbije jaren al drie keer een workshop sutuurlijnen. Dit jaar staat er nog een gepland in Antwerpen bij Boekenberg (datum nog niet vastgelegd) en mogelijk volgend jaar nog in Vosselaar. In deze workshop leg ik met hand en tand uit wat sutuurlijnen zijn

____________________________
"Ammonites are the quintessential
fossils, seemingly covering all the
major themes of paleontology"
Eldredge 1996

 
Frederik   05-03-2014 at 14:51

Frederik
Moderator
Photo Moderator
Registered: 28-09-2003
Messages: 8635

PS: klik ook zeker eens op de verschillende termen in de uitleg van Stijn. Zo kom je op ons glossarium terecht waar ik eea geïllustreerd heb.

____________________________
Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

 
0